‘Gigantische’ stroomstoring in Amsterdam nagenoeg voorbij

Gevonden op: AD.nl

Inleiding

De ‘gigantische stroomstoring’ in Amsterdam lijkt voorbij, zegt netbeheerder Liander. Binnen afzienbare tijd zouden alle getroffen huishoudens weer stroom moeten hebben. Volgens de netbeheerder waren eerder maandagochtend 68.000 aansluitingen getroffen, waaronder veel huishoudens, winkels en andere bedrijven. Ook de meeste trams konden niet rijden.

Afbeelding van Colin Behrens via Pixabay

Samenvatting

In het grootste linkse bolwerk van Nederland, het totaal verpauperde Pyongyang aan het IJ Amsterdam, viel de stroom uit. Natuurlijk is dit vreselijk: mensen zaten vast in liften, trams stonden stil op straat en winkels konden geen betalingen verwerken, áls de deuren al opengingen.

Dat dit kon gebeuren (en nog veel vaker zal gebeuren) was natuurlijk al 20 jaar bekend, zeker in Amsterdam. Dit is immers de stad waar mensen het hardst van alle Nederlanders roepen dat we zo snel mogelijk elektrisch moeten rijden (Tesla is in 2003 opgericht, kwaliteitsfietsenfabriek VanMoof zát zelfs in Amsterdam), elektrisch moeten verwarmen én elektrisch moeten koken. Drie keer raden wat je dan nodig hebt? Precies: elektriciteit.

Het toeval wil dat de grootste fans van elektriciteit fel tegenstander zijn van het industrieel opwekken van elektriciteit. Het liefst moeten alle betrouwbare en stabiele leveranciers van elektriciteit gewoon weg. In plaats daarvan zoveel mogelijk windmolens en zonnepanelen. Waar Amsterdammers ’s nachts en op windstille dagen stroom vandaan halen? Biomassa was altijd het officiële antwoord, maar sinds duidelijk is dat er in Estland oerbos wordt gekapt waarna het hout met op stookolie gestookte schepen naar Nederland wordt vervoerd, is dit toch een beetje een pijnlijk antwoord. Liever zwijgt men over dit onderwerp, net zoals al tientallen jaren gezwegen wordt over netcongestie en er dus – ondanks de enorme opmars van elektrische auto’s – geen enkele tijd en moeite is geïnvesteerd in het verzwaren van het stroomnet. Laat staan geld.

Zo zijn de aandelen van Liander in handen van (o.a.) de provincie Noord-Holland en de gemeente Amsterdam. TenneT staat daar weer boven: ook dit is een 100% staatsbedrijf. Bedenk daarbij dat linkse partijen jubelen over windparken op zee, omdat deze “subsidievrij” worden gebouwd. Wat ze daarbij verzwijgen is dat de belastingbetaler via TenneT de rekening betaalt voor de stroomaansluiting, zeg maar de stopcontacten, op zee voor deze “subsidievrije” windmolens. Kosten? 100 miljard, ofwel zo’n € 6.000 per Nederlandse inwoner. Uw geld kán immers niet op!

Ter vergelijking: in Frankrijk is de stroomprijs voor particulieren zo’n 16 cent per kWh. In Nederland is alleen al de energiebelasting zo’n 13 cent per kWh. Wat hebben we het toch goed hier!

Behalve dan dat dat geld gebruikt wordt om gaten te vullen in de begroting, in plaats van voor het verzwaren van het stroomnet. En je weet: iedere politicus die uit roeping politicus wordt, wil iets nalaten aan de gemeenschap. Liefst iets waar niemand om gevraagd heeft en als het even kan iets wat vele miljarden kost. Zo krijgen we elke vier jaar nieuwe gaten in de begroting. Want ook de grootheidswaanzin van politici kan immers niet op!

Dus wen er maar alvast aan. Nu is het Amsterdam, morgen een andere stad*. En als er meer dan 5 steden tegelijk uitvallen, dan heel Nederland. En bedankt.

(*) Update 23 januari: die andere stad was dus Roosendaal, plus Amsterdam zelf.